Bonjour fellas ! Follow me to keep in touch

...
Home Owner Tutobies Site Follow Dashboard

owner
Hello people


" Tell me the story of how the sun loved the moon so much, he died every night to let her breathe "

Moon
Be my friend ?


    


tagboard
Interact with me here


Maaf jika tidak berbalas kunjungan.Ada masa nanti hajar balas balik :D Love yaa!

Flashback
Past is history


Credits
Big Applause

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah. 100% edited by me

☾ Kesan dan Langkah Penggunaan Earphone !
Monday • 21:46 • 10 comments



Hello Guiss !



Kebanyakan remaja macam aku ni suka sangat dengar lagu atau mp3 pakai earphone/headphone kan ? Well, kali ni aku nak share sikit info pasal kesan pakai earphone/headphone ni.


Meh aku senaraikankan keburukan menggunakan earphone/headphone ni :


 Sekiranya berlaku apa-apa kecemasan seperti kebakaran, kita tidak dapat mendengar suasana persekitaran. Contohnya, cuba bayangkan korang pasang volume lagu sampai maximum. Pastu korang pakai headphone. Lantasan itu, korang tak dapat mendengar bunyi orang menjerit kepanasan apabila api membakar jiwa dan raga. Ciiwah -,- Sangat membahayakan ! Korang maybe dalam bahaya dan membahayakan orang lain. DANGEROUS GILA situasi macamni :3

This girl is on fire ~ ohh -,-


 Tahukah anda telinga manusia hanya boleh mendengar sekitar 20 Hz hingga 20000 Hz (20 kHz). Jadi, sekiranya korang mendengar muzik dengan kuat dan terlalu lama menggunakan headphone ini, ia boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran a.k.a PEKAK. Pergh ! Korang nak jadi pekak badak? 


Haa.. Pilih nak badak yang mana :P


 Bermain muzik keras (hardmusic) setiap hari selama lima tahun boleh menyebabkan masalah pendengaran kekal dan tidak boleh diubah. Lima tahun macam waktu yang lama, tetapi mendengar muzik melalui headphone lebih lama setiap hari akan mempunyai kesan yang sama dalam waktu yang jauh lebih pendek.
Maksudnya penggunaan headphone yang terlalu sangat kerap dan lama memberi kesan yang lebih cepat berbanding jamming tanpa pakai headphone. Ada faham ? 


 Aku tahulah korang kalau nak study je pasang headphone, kalau pasang headphone je nak study. Ehh ? Ahakss, mengikut kajian sains juga, mendengar lagu menggunakan headphone mahupun earphone yang terlalu lama, boleh menyebabkan cell otak akan mati :O Walaweh ! Tapi biasanya kalau pakai earphone ni study entah kemana, aku biasa dok sebuk hafal lirik je -,- Tak fokus. Tapi boleh menghilangkan stress :D


Ni yang akan jadi bila belajar sambil dengar lagu :D


Pheww. Seram jugak kalau pakai earphone/headphone terlalu lama kan ? Takkan tak bole pakai langsung kot ? Tuddiaa. Mencegah lebih baik dari merawat. Setiap masalah ada penyelesaiannya pun oii :3 


Meh aku bagi langkah langkah penggunaan earphone/headphone dengan selamat :)


Langkah  : Rendahkan bunyi muzik.

Mulakan dengan merendahkan bunyi muzik pada tahap 10 ke tahap 9 atau 8. Sekiranya anda telah dapat menerima tahap bunyi ini, cuba rendahkan kepada tahap seterusnya. Mungkin pada awalnya agak sukar tetapi ia adalah tidak mustahil ;)


Langkah  : Kurangkan masa dedahan dan frekuensi.

Setelah anda rendahkan bunyi muzik, latih telinga anda untuk berehat setiap 10 hingga 15 minit. Nikmati bunyian di sekeliling anda, sama ada anda berada di dalam kesesakan atau sedang berjogging. Seterusnya, anda boleh mengurangkan masa menggunakan fon telinga seperti contoh, sebelum ini anda menggunakannya 1 jam sehari dan mengurangkan kepada 30 minit sehari. Jika anda telah selesa pada tahap ini, cuba kurangkan kekerapan mendengar MP3 kepada beberapa hari.


Langkah  : Membuat ujian pendengaran secara berkala.

Jadikan langkah ini sebagai satu kebiasaan dan lakukan ujian pendengaran sekurang-kurangnya setahun sekali. Anda harus mengambil tangungjawab untuk menjaga kesihatan telinga anda bagi menghalang kesan-kesan negatif yang boleh mempengaruhi kehilangan pendengaran.


Langkah  : Bersihkan telinga.

Bersihkan telinga anda menggunakan putik kapas yang lembut secara berkala. Hal ini agar telinga anda bersih dan pendengaran semakin jelas. Lakukan selepas menggunakan fon telinga.




Kak Miley pesan jangan dengar fon telinga lama lama ya adik adik sekalian !



10 Comments:

Blogger Syah said...

Jom join GA ni!

last 30 NOV!cEPAT!


http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2013/11/1k-giveaway-by-cik-arnab.html

28 November 2013 at 07:26  
Blogger Akeyla Azmi said...

wah. terima kasih heheheheh
thanks tau.
Semua tu betul!!!! :D

28 November 2013 at 11:43  
Blogger Izzati Amira said...

hahaha. nice sharing... sebelum tido.. study.. mesti nak guna earfon.. ngeh ngeh

29 November 2013 at 05:44  
Blogger Atika Baharudin said...

Nice info! dan post ini seolah-olah memerli aku.. lalala *nyanyi* :D

29 November 2013 at 06:10  
Blogger Hajar Nizam said...

@Akeyla Azmi : betulbetulbetul :D

29 November 2013 at 08:18  
Blogger Hajar Nizam said...

@Izzati Amira: Sama la kita XD tapi sekarang dah jarang buat :D

29 November 2013 at 08:19  
Blogger Hajar Nizam said...

@Atika Baharudin: Ehh ? HAHAHA ! LOL :D

29 November 2013 at 08:20  
Blogger Siara Elina said...

nice info ^^

29 November 2013 at 08:33  
Blogger Hajar Nizam said...

@Siara Elina: thanks :)

29 November 2013 at 08:40  
Blogger Syafina Yazid said...

waaah nice sharing. thanks for the info :D

23 December 2013 at 13:31  

Post a Comment


|